Næsten alle elsker ketchup. Den har eksisteret siden slutningen af 1700-tallet, selvom den først blev populær i USA i slutningen af madspild 1800-tallet. Vi putter det på vores burgere, hotdogs, pommes frites og kødbrød. Hvis du går til et fastfood sted eller restaurant, finder du det. Og hvis du spørger nogen, der er fan af tingene, om det er sundt for dig, vil de højst sandsynligt sige ja.

Mens det populære krydderi er lavet med lycopen, en antioxidant, der findes i tomater, er det tilsatte sukker, majssirup og salt med høj fructose ikke godt for dig. Og nogle mærker er endda lavet med kunstige farver, smagsstoffer og konserveringsmidler. Yuck!

Den anden dårlige nyhed er, at du undgå madspild skal indtage flere flasker af tingene for at drage fordel af de antioxidantrige tomater. Så i virkeligheden får du ikke særlig mange næringsstoffer, bare fordi du dækker din hamburger eller hotdog i tingene.

Og fordi flere og flere af os begynder at fange det, er der nogle producenter, der noterer sig og gør deres produkt økologisk. Mens økologisk kan indeholde dobbelt så meget lycopen som den originale version, betyder det ikke, at det er fri for sukker eller salt. Omtrent det eneste økologiske er tomaterne.

Så hvorfor ikke bare udelade sukkeret og saltet? På et tidspunkt prøvede nogle producenter det. Resultatet var dog en syrlig smagende sauce på grund af den tilsatte eddike. Interessant nok siges det, at jo tykkere catsup er, jo større mængde sukker indeholder den.

Endnu mere interessant er det faktum, at catsup på et tidspunkt blev farvet ved at tilsætte farvestof til saucen for at gøre tingene sjove for børn og give forældre endnu en grund til at bruge de usunde ting.

Men her er kickeren. I 1981 forsøgte regeringen at beordre USDA til at kalde catsup for en grøntsag, så skolerne kunne bruge færre penge på deres frokostprogrammer! Heldigvis kom nogen til fornuft, og ideen blev smidt ud.

Så er der noget håb for ketchup elskere verden over? Det er tvivlsomt, medmindre du ikke har noget imod at bruge en hel dag på at lave din egen version af tingene. Hvis tomatsmagen er, hvad du leder efter, kan du bare tilføje et par skiver tomat til din burger eller hotdog. Der er dog stadig de forbandede pommes frites at overveje. Men det er en anden historie for sig.a