Vi som forbrukere kaster enorme mengder perfekt god mat hvert år, så vi bør alle se etter måter å redusere matsvinn på. Ifølge madspild en studie fra University of Arizona kan en familie på fire spare opptil 500 dollar hvert år på frukt og grønnsaker alene ved å redusere avfall, ødeleggelse og turer til supermarkedet. Vi er ikke alene om dette; i Storbritannia kastes nesten en tredjedel av all maten som kjøpes.

Matvareprisene i USA stiger i en undgå madspild alarmerende hastighet, og ifølge en rapport fra Arbeidsdepartementet stiger prisene på råvarer som melk, brød, mel og egg kraftig, og har steget kraftig det siste året med tosifrede priser. Eggprisene økte for eksempel med 40 prosent og melkeprisene økte med 26 prosent i løpet av året. The Boston Globe sier at eskalerende matkostnader kan utgjøre et større problem enn stigende oljepriser fordi gjennomsnittshusholdningen bruker tre ganger så mye på mat som den gjør på bensin. Vi kan alle ta skritt for å redusere mengden matavfall som sendes til deponier og forbrenningsanlegg og samtidig spare penger. Nedenfor er noen tips som vil bidra til å redusere størrelsen på matavfallsfjellet:

Oppbevar alltid mat i kjøleskapet eller fryseren ved riktig temperatur; holde kjøleskapet på 40 grader F eller lavere vil bidra til å holde maten ferskere lenger. Det er viktig å opprettholde en frysetemperatur på 0 grader F eller lavere for at maten skal fryse ordentlig og for å stoppe eller forhindre at bakterier vokser. De mest bedervelige varene, inkludert kjøtt, fjærfe, fisk, egg og meieriprodukter, bør oppbevares i de kaldeste delene av kjøleskapet. Ikke overfyll kjøleskapet siden dette vil senke innetemperaturen og luft må kunne sirkulere fritt for å avkjøle maten ordentlig.

Oppbevar nedkjølt mat i lufttette plastfolier eller beholdere for å opprettholde kvaliteten, dette bidrar også til å forhindre at maten tørker ut, og forhindrer at lukt eller smak overføres fra en matvare til en annen. Sørg for å unngå å bruke beholdere eller plastposer som ikke er laget for lagring, og ikke gjenbruk plastposer.

Hold kjøleskapet rent, bortskjemt mat og søl gir et miljø for bakterier å vokse i og muligens forurense andre matvarer. Husk at kjøleskapstemperaturer ikke hindrer bakterievekst, de bremser bare den ned.

Planlegg måltidene dine for uken og lag en handleliste, på denne måten vil du være mer tilbøyelig til å kun kjøpe det du trenger, i stedet for å handle på impuls.

Ikke kast rester, sett dem i kjøleskapet slik at de kan brukes til å lage et nytt måltid senere i uken, og husk at man alltid kan være kreativ med matrester!

Hold godt øye med siste bruksdato og sørg for å tilberede mat før utløpsdatoen, dette kan eliminere mye avfall. Oppbevaringsforholdene i pantryet skal være mørke, kjølige og tørre med en temperatur mellom 50 og 70 grader F, jo høyere temperatur, desto raskere går forringelsen. Pantryet skal være så langt unna ovn, komfyr, varmtvannsbereder og oppvaskmaskin som mulig.